Bitcoin ETF vs å kjøpe BTC direkte: Hva er bedre?

Et spot Bitcoin-børshandlet fond (ETF) har vært et av de heteste temaene de siste årene. Mange investeringsselskaper, både tradisjonelle og kryptoorienterte, har sendt inn flere søknader til United States Securities and Exchange Commission om og om igjen.

Den 10. januar 2024 ga SEC endelig klarsignal og ga grønt lys for totalt 11 Bitcoin ETF-søknader.

Det har vært en hard kamp som strekker seg over mange år, og hvis du vil sjekke ut hele tidslinjen for hendelsene, ta en titt på vår detaljerte artikkel om saken:

Tidslinje for hendelser som fører til Spot Bitcoin ETF-godkjenning i USA

Med godkjenningen allerede et faktum, er det nå viktig å utforske et veldig viktig emne – forskjellen mellom å kjøpe en spot Bitcoin ETF og kjøpe Bitcoin direkte og hva som kan være bedre for deg.

Her er en rask sammenligningstabell mellom begge, mens den følgende artikkelen gir en mer dyptgående titt.

Hva er en Spot Bitcoin ETF?

Børshandlede fond har vært en hjørnestein i den tradisjonelle finansverdenen i mange år.

I hovedsak representerer en ETF en kurv (eller individ) av eiendeler, og den handles på en børs akkurat som en vanlig aksje gjør. Den kan spore prisen på ulike typer eiendeler, inkludert, men ikke begrenset til, verdipapirer, råvarer eller andre eiendeler. Den kan spore flere eiendeler eller bare én (som tilfellet er med spot Bitcoin ETF).

Når det gjelder Bitcoin ETF-er, gir de et tradisjonelt og velrenommert investeringsmiddel for å få eksponering mot prisen på BTC.

Det er imidlertid en teknisk forskjell mellom selve ETFen og eiendelen den sporer. Siden ETF i seg selv er et frittstående produkt – har den et eget marked og handler uavhengig av eiendelen som ligger til grunn for den. Dette er grunnen til at det kan være en forskjell mellom ETF-prisen og netto aktivaverdi (NAV) til det underliggende produktet.

Det er andre viktige takeaways som kjennetegner Bitcoin-børshandlede fond, så la oss ta en titt på en omfattende oppsummering.

Handler på tradisjonelle børser som New York Stock Exchange

Fordi ETF er et tradisjonelt investeringsprodukt, handles det på regulerte børser på Wall Street, for eksempel New York Stock Exchange. ETFer handler ikke på kryptovalutabørser som Binance.

Investorer eier ikke den underliggende BTC

Å eie en ETF gir ikke eierskap til det underliggende produktet. Tenk på det som en syntetisk ressurs som er bygget på toppen av BTC, og den sporer prisen. Investorer som kjøper ETF trenger ikke å bekymre seg for lagring og oppbevaring av BTC.

Aksjene i ETF er støttet av BTC, som eies og lagres av ETF-leverandøren.

Det er anskaffelsesgebyrer avhengig av ETF-leverandøren

Det er flere Bitcoin ETFer, og hver av dem kommer med forskjellige avgifter fastsatt av leverandøren. Når det gjelder BlackRocks Bitcoin ETF (IBIT), er det et sponsorgebyr på 0,25 % (T&C gjelder).

Administrert av ETF-leverandøren

ETFer forvaltes av selskapene som lanserer dem. De kan trekke støtte hvis de ikke oppfyller visse kriterier og kan også endre avgiftene etter eget ønske.

Handler innenfor tradisjonelle amerikanske åpningstider

Fordi ETF-er handler på tradisjonelle og regulerte amerikanske børser som NYSE, kan de bare nås i vanlig amerikansk handelstid.

Det kan være en ETF/NAV-prisforskjell

Det kan være en prisforskjell mellom Bitcoin ETF og prisen på Bitcoin samme dag. Dette er fordi ETF-er handler på sine separate markeder, som dikterer deres nåværende pris.

Fordeler og ulemper med en Bitcoin ETF

De ovennevnte egenskapene er spesifikke for Bitcoin ETFer, og de gir visse fordeler og ulemper.

Fordeler:

 • Regulert finansielt produkt
 • Det kan inkluderes i spesialiserte porteføljer som pensjonering eller 401(k)
 • Støttet av regulerte og anerkjente leverandører som BlackRock

Ulemper:

 • Investorer eier ikke den underliggende BTC
 • Det kan være en premie på ETF sammenlignet med BTC NAV
 • Begrenset åpningstid og høyere gebyrer

Kjøpe BTC direkte

I motsetning til ETF-er, gir kjøp av Bitcoin direkte eierskap over BTC, uavhengig av om du kjøper den fra en børs eller P2P.

Selvfølgelig, hvis du kjøper det gjennom en børs som Binance, bør du vurdere selvforvaring. Dette betyr at du bør ta din BTC av børsen og overføre den til en kald lommebok som Trezor eller Ledger, hvor du kontrollerer de private nøklene.

I krypto er det et populært ordtak som lyder slik:

“Ikke nøklene dine, ikke din Bitcoin.”

Dette kommer også med visse ansvarsområder. Å holde kryptosikkerheten din kan være en utfordrende oppgave, spesielt hvis du ikke har noen tidligere erfaring. Men ikke bekymre deg, siden vi har utarbeidet en detaljert veiledning om hva du kan gjøre for å sikre at din BTC er trygg.

9 tips for å sikre dine bitcoin- og krypto-lommebøker du må følge

Akkurat som det er med ETF-er, har det sine spesifikasjoner å kjøpe Bitcoin direkte. Her er en rask oppsummering.

Handler på kryptovalutabørser

Du kan ikke kjøpe Bitcoin på New York Stock Exchange. Du må bruke en kryptovalutabørs. De mest populære er Binance (utenfor USA) og Coinbase (USA).

Investorer får direkte eierskap til BTC

Når du kjøper spot BTC på en kryptovalutabørs – eier du den. Du kan overføre den fra børsen til et kjølelager, eller du kan bruke den til å handle mot andre altcoins som Ethereum.

Anskaffelsesgebyrene varierer mellom kryptobørser

I motsetning til ETF-er, er det ingen sponsoravgift. Det er imidlertid handelsgebyrer knyttet til kjøp og salg av BTC, og de varierer basert på hvilken kryptovaluta-utveksling du velger.

Administrert av deg

Siden du har fullstendig eierskap over BTC-en du kjøpte, er du også ansvarlig for sikkerheten. Selvforvaring kommer med visse utfordringer, og det er viktig at du lærer om kjølelagring og hvordan du holder krypto sikker.

Handler 24/7, uavhengig av tradisjonell arbeidstid

Kryptovalutabørser fungerer døgnet rundt, så det er ingen begrensninger når det gjelder åpningstid eller helger.

Direkte eksponering mot BTC-prisen

Du trenger ikke å bekymre deg for forskjeller i prisen på ETF og netto aktivaens verdi. Du er så utsatt for BTC-prisen som det er fysisk mulig.

Fordeler og ulemper med å kjøpe BTC direkte

Her er fordelene og ulempene:

Fordeler:

 • Du får direkte eierskap til BTC-en du kjøper
 • Du kan få full kontroll gjennom selvforvaring
 • Ubegrenset åpningstid og lavere avgifter

Ulemper:

 • Å lagre din BTC kan være utfordrende og krever høyere teknisk ekspertise
 • Kan ikke inkludere det i tradisjonelle pensjonsordninger og 401(k)
 • Ikke anerkjent som et finansielt instrument

Bitcoin ETF vs. Kjøpe BTC direkte: Hva er bedre?

Ovennevnte omfatter de viktigste forskjellene mellom en spot Bitcoin ETF og å kjøpe BTC direkte.

Det er ingen svar på hva som er best, og det avhenger sterkt av investorens individuelle preferanser og behov.

For eksempel, hvis du ikke er teknisk kunnskapsrik, ikke interessert i å handle BTC mot andre altcoins, ønsker langsiktig eksponering uten å måtte bekymre deg for å oppbevare kryptoen din, og ikke har noe imot de høyere avgiftene, kan en ETF være bedre alternativ.

Men hvis du er godt kjent med kryptofeltet og foretrekker direkte eierskap av BTC fordi du enten ønsker å lagre det trygt på din kalde lommebok eller du ønsker å handle det aktivt mot andre altcoins, så er kanskje å kjøpe BTC direkte veien til gå.

More From Author

You May Also Like

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *