Kryptovaluta, til tross for eksploderende interesse, viser ingen tegn til å erstatte kontanter

Milliardær tech-executive Michael Saylor har kalt bitcoin “den banebrytende oppfinnelsen av menneskeheten.” Nettstedet hans beskriver det som “en bank i cyberspace” som tilbyr en “enkel og sikker sparekonto til milliarder av mennesker.” Han hevdet nylig eierskap til 17 732 bitcoin verdt rundt 740 millioner dollar.

Men én ting Saylor ikke kan gjøre med bitcoin, er å betale for $18 rekecocktailen på Tony and Joe’s Seafood Place flere etasjer under penthouseleiligheten hans ved vannkanten i Georgetown i Washington. Selv om Tony og Joe’s har en minibank som kan konvertere kontanter til bitcoin, vil ikke restauranten godta det.

“Jeg ville tatt Monopol-penger før jeg tok kryptovaluta,” sa en manager, som nektet å oppgi navnet hans.

Ken Griffin, hedgefondsmilliardær, overbyr kryptoentusiaster til å kjøpe en kopi av USAs grunnlov for 43 millioner dollar

Nesten 30 000 bitcoin-minibanker sprer nå det amerikanske landskapet på bensinstasjoner, vinmonopoler og frisørsalonger, opp fra 1 800 for fire år siden. Omtrent halvparten av Coinstars 17 000 kiosker, som konverterer mynter til kontanter, selger nå bitcoin. Og forbrukere har et økende utvalg av alternativer for å kjøpe, selge og overføre den digitale valutaen, inkludert populære betalingsapper som Venmo og Cash App.

Kulturelt sett er kryptovaluta klar for enda større utbredelse: Forrige måned ble Staples Center i Los Angeles omdøpt til Crypto.com Arena i en avtale på 700 millioner dollar av den Singapore-baserte kryptovalutabørsen. Miami Heat spiller nå i FTX Arena, oppkalt etter en annen kryptobørs. Og begge selskapene planlegger å sende annonser under neste måneds Super Bowl, som kan trekke 100 millioner seere.

Men til tross for all hypen, er det få bevis for at digitale valutaer står på terskelen til en slags mainstream-gjennombrudd. Mens en fersk Pew Research Center-undersøkelse fant at 16 prosent av amerikanerne har brukt kryptovaluta på en eller annen måte, kjøper de fleste det som en spekulativ investering, ikke for det opprinnelig tiltenkte formålet – som en måte å betale for varer og tjenester.

“Det skjer ikke,” sa Dan Dolev, en finansiell teknologianalytiker for Mizuho Securities, om ideen om at krypto erstatter kalde harde kontanter. “Jeg ville ikke engang forsøkt å kvantifisere det fordi det er så ubetydelig. Folk kjøper krypto fordi de tror det bare kan gå opp. Eller fordi de har hørt at det er fremtiden. Eller fordi de ikke vet hvorfor de kjøper den.»

Innen bitcoin, den opprinnelige og fortsatt største kryptovalutaen, utgjør bare en tiendedel av transaksjonene enhver “økonomisk meningsfull” aktivitet, ifølge en oktoberundersøkelse fra National Bureau of Economic Research. Og av den delen, konkluderte studien med at tradere som sikter på å kjøpe lavt og selge høyt, sto for det store flertallet av bevegelsene.

For noen bitcoin-støttespillere er det helt greit. Saylor, en av bitcoins mest vokale evangelister, nektet å kommentere denne historien. Men andre steder har han sagt at han ser på det digitale tokenet som en eiendel som ligner gull, ment å kjøpes og holdes, ikke brukt som et alternativ til dollaren.

“Du vil virkelig ikke betale for kaffen din med bitcoin. Du vil betale for kaffen din med en valuta,” sa Saylor til CoinDesk TV i et nylig intervju. «Jeg synes egentlig ikke det er fornuftig å betale for ting med en verdi som er verdifull. Det er fornuftig å betale for ting med en fallende valuta.”

Saylor rangerer blant bitcoin-“hvalene”, en superrik klasse av investorer som kontrollerer en stor del av eiendelen. I tillegg til hans personlige eierandeler, har Saylors selskap, forretningsprogramvareprodusenten MicroStrategy, pløyd sine bedriftsreserver inn i bitcoin og lånt for å kjøpe mer; den har nå omtrent 5,2 milliarder dollar i digital valuta.

Crypto-ledere debuterer på Capitol Hill, og oppfordrer til lett regulering av deres voksende industri

Faktisk eier de 10 000 beste individuelle investorene i bitcoin omtrent en tredjedel av alle digitale tokens i omløp, fant NBER-forskningen, en større konsentrasjon av rikdom enn det som finnes med dollar blant de rikeste amerikanske husholdningene. I andre kvartal i fjor utgjorde transaksjoner over 10 millioner dollar mer enn 60 prosent av aktiviteten i det voksende desentraliserte finansmarkedet, det kryptoaktiverte alternativet til tradisjonelle finansielle tjenester, ifølge en rapport fra Chainalysis.

Ettersom det globale kryptomarkedet har eksplodert i verdi – tredoblet i fjor fra 774 milliarder dollar til 2,2 billioner dollar, ifølge CoinMarketcap – har det trukket inn en bredere del av befolkningen. 1 av 6 amerikanere som rapporterer at de har investert i, handlet eller på annen måte brukt kryptovaluta representerer en økning fra 2015, da bare 1 prosent rapporterte involvering, ifølge Pew.

Og dagens pool av investorer er stadig mer mangfoldig. En meningsmåling i løpet av sommeren av NORC ved University of Chicago fant at 44 prosent av de som kjøpte eller handlet kryptovalutaer det siste året var ikke-hvite, 41 prosent var kvinner og 35 prosent hadde en årlig husholdningsinntekt på under 60 000 dollar. Undersøkelsen fant også at gjennomsnittsdeltakeren var yngre enn 40 år og ikke hadde høyskoleutdanning.

Utelukket fra tradisjonell finansindustri, er det flere fargede som tyr til kryptovaluta

For noen etablerte selskaper som ønsker å delta i handlingen, kan det være alle bevisene de trenger for at det er en fremtid innen digitale penger.

Block-sjef Jack Dorsey, Twitter-medgründeren som nylig sluttet i sosiale medier-giganten, spår at bitcoin vil erstatte dollaren og bli verdens «enkeltvaluta» i løpet av tiåret. (Square, som tilbyr e-handel og banktjenester til selgere, kunngjorde i desember at de endret navn til Block.)

Block handler deretter, og lar folk kjøpe og selge den digitale valutaen gjennom Cash-appen. Selskapet forfølger også en rekke initiativer fokusert på å utvide det desentraliserte systemet bitcoin er basert på, en innsats designet for å “hjelpe bitcoin å nå et vanlig publikum,” sa Dorsey til analytikere på selskapets siste inntjeningsoppfordring i november.

Fremstøtet starter fra et beskjedent sted. Bitcoin-transaksjoner på Cash App har vokst de siste to årene, har selskapet sagt. Men gebyrer fra kryptotransaksjoner utgjorde mindre enn 4 prosent av selskapets bruttoresultat i tredje kvartal. Og volumet av bitcoin-transaksjoner på plattformen falt med omtrent halvparten fra årets første kvartal til det tredje – en nedgang som Wolfe Research-analytiker Darrin Peller tilskrev at forbrukere føler seg mindre flush etter å ha brukt eller investert stimulanser. Bitcoin “har vært veldig treg med å bli adoptert av forbrukere,” sa Peller.

Flere alternativer for å bruke krypto i daglige transaksjoner kan hjelpe. Betalingsgigantene Visa og Mastercard har begge annonsert partnerskap med kryptofirmaer som gjør det mulig for banker og kjøpmenn å tilby kundene muligheten til å bruke, investere og tjene belønninger i digital valuta. Coinbase, en av de største amerikanske kryptohandelsbørsene, tilbyr nå et Visa-belønningsdebetkort som kobler brukere til deres kontoer på plattformen; Crypto.com utsteder også en.

Men kryptos vei til bredere forbrukerbruk går neppe en rett linje. Store innenlandske forhandlere som lekte med å akseptere bitcoin gjennom nettsidene deres i 2014 – inkludert Dell og Expedia – forlot senere alternativet da det ikke klarte å fange kundene. Tesla-sjef Elon Musk, en annen milliardær bitcoin-entusiast, annonserte i fjor at elbilprodusenten ville akseptere kryptovalutaen som betaling. Men han reverserte seg mindre enn to måneder senere, med henvisning til bekymring over mengden energi som ble brukt til å utvinne bitcoin.

Meta, morselskapet til Facebook, har møtt sine egne utfordringer med sine kryptoambisjoner. Den sosiale mediegiganten forsøkte å bli en digital betalingsmiddel i 2019, og avslørte planer om å lansere en kryptovaluta som ville la brukere veksle penger uten transaksjonsgebyrer. Men bekymring blant føderale regulatorer for at produktet kan utgjøre en risiko for det finansielle systemet så langt har hindret prosjektet. David Marcus, lederen for det, forlot selskapet sent i fjor.

Forbrukere som er forpliktet til å bruke krypto har alternativer. Overstock, den nettbaserte møbelforhandleren, har akseptert bitcoin siden 2014. Andre store nasjonale merker – inkludert AT&T og Regal Cinemas – har inngått samarbeid med selskaper som behandler kryptobetalinger for å gi kundene det alternativet. Og noen ledende veldedige organisasjoner, inkludert det amerikanske Røde Kors og National Kidney Foundation, noterer på sine nettsider at de nå er utstyrt for å akseptere donert krypto.

Små bedrifter har vært tregere til å følge etter. Hos Reiter’s Books, en uavhengig bokhandel overfor Verdensbanken i Washington sentrum, kan kunder bla gjennom titler på blockchain-teknologi i hyllene og konvertere kontanter til bitcoin i butikkens minibank. Men eieren Robert Nelson godtar ikke krypto som betaling. Og han sier at en kunde ennå ikke har brukt kryptoalternativet på minibanken, som eies og drives av en leverandør som gir ham en del av transaksjonene. “Hele greia er forvirrende,” sa Nelson.

Google forstyrret et massivt botnett som hackere brukte til å stjele informasjon og utvinne kryptovaluta

Selv om kryptos praktiske verdi fortsatt er i tvil, har dens enorme gevinster som investeringseiendel vist seg uimotståelige, selv for noen typisk risikobevisste investorer.

I oktober sa Houston Firefighters’ Relief and Retirement Fund at de kjøpte 25 millioner dollar i bitcoin og eter, den nest mest populære kryptovalutaen. Og to fond for arbeidere i Virginias største fylke tar likeledes steget: Fairfax County Police Officers Retirement System og Fairfax County Employees’ Retirement System investerer totalt 50 millioner dollar i et Parataxis Capital Management-fond, som kjøper digitale valutaer og krypto. derivater.

Andre steder investerer toppkapitalforvalterne BlackRock, Fidelity og Vanguard i bitcoin-gruvedrift, de energiintensive datanettverkene som er avgjørende for å validere transaksjoner på det desentraliserte nettverket. Og selv om Fidelity og Vanguard ennå ikke har tillatt arbeidere som sparer til pensjonisttilværelse å investere sine 401(k)-midler i krypto, kan bransjen være på vei: I løpet av sommeren annonserte ForUsAll, en liten 401(k)-leverandør, et samarbeid med Coinbase som lar plandeltakere investere opptil 5 prosent av pensjonsmidlene sine i digitale valutaer.

Bevegelsene har vekket alarm blant noen akademikere som studerer krypto.

“Mitt syn er at krypto kan være passende for noen detaljinvestorer, men absolutt ikke alle,” sa Sarah Hammer, seniordirektør for Harris Family Alternative Investments Program ved University of Pennsylvania’s Wharton School. “Et grunnleggende prinsipp for å investere er at når du nærmer deg pensjonisttilværelsen, bør porteføljen din være mindre og mindre volatil, slik at du kan stole på den for pensjonsinntekter. Så det påstår folk å være forsiktige.»

Et pågående salg av topp kryptovalutaer viser poenget. Bitcoin er ned rundt 40 prosent siden den nådde en topp på rundt $69 000 for to måneder siden; Eter har falt like mye i løpet av den perioden. Bitcoin har en track record av slik volatilitet; i fjor falt prisen med det halve fra mars til juli før den steg til høsten.

Industrien selv, oversvømmet av nyskapt rikdom, bruker store penger på å fremme ideen om at krypto er en sikker innsats, og verver en rekke kjendiser til å ta opp TV-reklamer som oppmuntrer seerne til å investere. Blant dem: Tampa Bay quarterback Tom Brady, som i september fortalte SiriusXM-podcasten “Let’s Go” at han “elsker å” motta en del av NFL-lønnen sin “i noen bitcoin- eller Ethereum- eller Solana-tokens.”

Men en annonse for Crypto.com med skuespiller Matt Damon sender en litt annen melding. Etter å ha fremhevet en rekke eventyrere gjennom historien som «de som omfavner øyeblikket og forplikter seg», stirrer Damon bort på en skummelt utseende rød planet i verdensrommet.

“Fortune,” sier han, “begunstiger de modige.”

Rachel Lerman bidro til denne rapporten.

En tidligere versjon av denne artikkelen sa feilaktig at Home Depot godtar digital valuta. Den nasjonale forhandleren godtar ikke kryptovaluta. Artikkelen er rettet.

More From Author

You May Also Like

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *