Hvordan Bitcoin gir nytt håp for El Salvador


Det har gått over to år siden det mellomamerikanske landet El Salvador tok i bruk Bitcoin (BTC) som lovlig betalingsmiddel. Selv om det var en langsiktig plan for landet, tror innbyggerne allerede at den har gitt dem nytt håp.

Etosen til Bitcoin-økosystemet er ikke stol på… bekreft. Og det var inspirasjonen for Bitfinex-teamet til å reise til El Salvador for å lage dokumentaren Ikke stol på… Bekreftslik at seerne kan se hvordan Bitcoin har blitt tatt i bruk i landet fra et førstepersons synspunkt.

Dokumentaren har premiere 22. oktober i Lugano, Sveits. BeInCrypto fikk imidlertid en forhåndsscreening.

Hvordan El Salvador-ungdom hadde minimale forhåpninger om en bedre fremtid

Fram til 2021 var El Salvador beryktet for sin høye kriminalitet og den gjennomgripende tilstedeværelsen av gjenger, og malte et dystert bilde av nasjonens sikkerhetslandskap. Deretter begynte landet å skape overskrifter for sitt dristige trekk, og tok i bruk Bitcoin som lovlig betalingsmiddel.

I følge Mike Peterson, direktøren for Bitcoin Beach, har unge mennesker vokst opp i landet og bor borte fra foreldrene sine.

Dette var fordi noen foreldre flyttet til USA for jobbmuligheter, mens andre ble fengslet for gjengengasjement. Derfor snakket Peterson i dokumentaren om at ungdom vokste opp og trodde det ikke var noe håp i landet.

Bitcoin Beach er et initiativ i El Zonte, en strandby i El Salvador. Det fikk anerkjennelse fordi gründere og turister i området i økende grad har brukt Bitcoin til å utføre transaksjoner, mens arbeidere i byen mottar lønningene sine i digital valuta.

Les mer: En endelig guide til ikke-teknologiske jobber i Web3

Bitcoin Beach, Hope House
Bitcoin Beach. Kilde: Et skjermbilde fra dokumentaren

Bitcoin: Et nytt håp for El Salvador

Midt i innbyggernes engasjement i kriminelle aktiviteter, sto El Salvador overfor en sterk mangel på økonomisk utdanning. I følge Statista hadde i 2021 bare 36 % av landets voksne befolkning en bankkonto.

El Salvador bankkonto
Andel av den voksne befolkningen med bankkonto i El Salvador. Kilde: Statista

Roman Martinez, medgründeren av samfunnsinitiativet “Hope House”, utdypet hvordan El Salvadorians hadde svært begrenset tilgang til finansielle tjenester:

«Foreldrene mine, min bestefar, de hadde aldri tilgang til en bankkonto. De sparer aldri penger. Vi hører aldri fra noen i familien vår om hva penger er eller (hva er) en eiendel, eller transaksjoner digitalt eller foreta og motta digitale betalinger. Det var ting som mennesker i den første verden gjør; de bare swash kredittkortene sine, og de gjør det.»

Martinez mener Bitcoin presser innbyggerne til å få økonomisk utdanning og styrker de uten bank. Han sa:

“Jeg tror da presidenten gjorde Bitcoin til et lovlig betalingsmiddel, ga han oss alle et sted å være spente på for fremtiden, et sted å komme og bygge, et sted å komme og drømme.

“Jeg tror at vi som menneske ønsker å bo på et sted hvor vi er spente på fremtiden. Ønsker å bo et sted hvor vi våkner, og vi ser håp. Vi ønsker å bo der vi ser at ting går til en bedre fremtid.»

Martinez’s Hope House utdanner ungdommene slik at de kan finne håp om en bedre fremtid. Det fungerer på fire pilarer:

  • utdanning
  • Rekreasjon
  • Spiritualitet og
  • Myndiggjøring

Videre snakket Martinez også om hvordan Hope House fungerer. Han forklarte at:

«Vi har en leder her hver dag. Det er datamaskiner, vi har internett, barna kan komme hit. Vi har forskjellige prosjekter hele dagen.

“Hope House prøver å styrke de unge til å slutte å drømme om å forlate landet, men å bli der og jobbe der.”

Bitcoin Beach, Hope House
Roman Martinez og Mike Peterson poserer med Bitfinex-teamet på Hope House. Kilde: Skjermbilde fra dokumentaren

Hvordan Bitcoin hjalp til med å transformere det internasjonale bildet av El Salvador

Mens Martinez og Hope House anstrenger seg for å oppmuntre barna til ikke å forlate landet, vender diasporaen til salvadoranske borgere fra hele verden tilbake til hjemlandet. Podcasteren Stephan Livera sa:

“Det har vært en økning når det gjelder salvadoranere som kommer tilbake til landet, diasporaen fra hele verden, de kommer tilbake hit for enten å investere eller bo her eller jobbe her.”

Ifølge Livera har også Bitcoin-entusiaster vist interesse for å flytte til El Salvador. Han sa:

“De er her fordi de ønsker å se hvordan det egentlig er å bruke lyn, motta lyn, hvordan er det å faktisk bo her, på bakken.”

Dessuten bekreftet Alejandro Zelaya, El Salvadors finansminister, at det har vært minst 30 % økning i turismen etter å ha tatt i bruk Bitcoin som lovlig betalingsmiddel. Zelaya mener at Bitcoin også bidro til å gjenopplive landets internasjonale image. Han sa:

«I tillegg har vårt tidligere internasjonale bilde av å være et voldelig land blitt erstattet. Takket være Bitcoin er vi globalt anerkjent som en innovativ nasjon som forkjemper økonomisk frihet og støtter en globalisert økonomi.

“Derfor har vi revet belønningene ikke bare innen turisme, men også gjennom en forbedret internasjonal standard ved å være banebrytende i et marked mange land ennå ikke har utforsket.”

Verden begynte å gå tilbake til normalen i 2022 etter covid-19-nedstengingene. Og dette har også bidratt til økt turisme i El Salvador.

El Salvador turisme
Google mobilitetsrapport for El Salvador. Kilde: X (Twitter)

Fullverdig Bitcoin-adopsjon vil sannsynligvis ta tid

Mens Bitcoin Lightning-nettverket muliggjør nesten øyeblikkelige betalinger, kan eiendelens volatilitet hindre fullverdig Bitcoin-adopsjon. Mike Peterson sier imidlertid at nesten 100 selgere godtar Bitcoin-betalinger i El Zonte, Bitcoin Beach-byen.

Bitcoin betaling, El Salvador Bitcoin
En kafé i El Salvador som godtar Bitcoin-betalinger. Kilde: Skjermbilde fra dokumentaren

BeInCrypto rapporterte i september 2021 at over to millioner El Salvador-borgere hadde begynt å bruke den statsstøttede Chivo-lommeboken etter at regjeringen tilbød et insentiv på $30 til innbyggere som lastet den ned. Derfor kan dette ha fungert som en katalysator for å øke antall brukere.

Imidlertid er det lite nyere data som viser hvor mange brukere som fortsatt bruker Chivo-lommeboken aktivt.

Når det gjelder Bitcoin-adopsjon, sa podcasteren Livera:

“En av de tingene der du ikke kan forvente at alt skal skje i morgen, ikke sant? Det er en langsom prosess, og spesielt gitt Bitcoins volatilitet, vil det nødvendigvis være en langsom prosess.»

Paolo Ardoino, CTO for Bitfinex og Tether, som nylig ble forfremmet til administrerende direktør i Tether, nevnte eksemplet med euroadopsjon i europeiske land.

Han forklarte at det tok nesten seks år før euroen ble innført på hele kontinentet til tross for at den ble obligatorisk. Imidlertid er Bitcoin-adopsjon i El Salvador valgfritt. Derfor sa han:

“Mens vi gir tid til andre land til å gjøre denne typen adopsjon. Vi må gi den samme tiden til å gjøre arbeidet for å gjøre Bitcoin-adopsjonen (i El Salvador).»

Dessuten er det behov for å spre Bitcoin-utdanning blant innbyggerne, spesielt blant ungdom. Mi Primer Bitcoin, et Bitcoin-utdanningsprosjekt i El Salvador hevdet at det utdannet 10 000 studenter i 2022. Studentene er utdannet til å motta Bitcoin gjennom lynnettverket, noder, dobbeltforbruk og Bitcoin-halvering.

Les mer: Bitcoin-halveringssykluser og investeringsstrategier: Hva du bør vite

Mi Primer Bitcoin-sertifikat
Mi Primer Bitcoin diplombevis. Kilde: Skjermbilde fra dokumentaren

Urealisert tap av millioner

Ifølge Nayibtracker, et nettsted som sporer Bitcoin-porteføljen til El Salvador, har landet et urealisert tap på 33,7 millioner dollar. Nettstedet viser at det har 3 054 Bitcoin til en gjennomsnittlig pris på $40 623.

I november 2022 kunngjorde Nayib Bukele, presidenten i El Salvador, at landet ville kjøpe én Bitcoin per dag.

El Salvador Bitcoin-portefølje
El Salvador Bitcoin-portefølje. Kilde: Nayibtracker

Felix Ulloa, visepresident i El Salvador, mener at det urealiserte tapet ikke bør klassifiseres som et tap for landet. Han sa:

“Vi tapte ikke noe fordi vi ikke har solgt en eneste Bitcoin vi kjøpte.”

Har du noe å si om El Salvador eller noe annet? Skriv til oss eller delta i diskusjonen på vår Telegram-kanal. Du kan også fange oss på TikTok, Facebook eller X (Twitter).

For BeInCryptos siste Bitcoin (BTC) analyse, Klikk her.

Ansvarsfraskrivelse

I henhold til Trust Project-retningslinjene presenterer denne funksjonsartikkelen meninger og perspektiver fra bransjeeksperter eller enkeltpersoner. BeInCrypto er dedikert til transparent rapportering, men synspunktene i denne artikkelen gjenspeiler ikke nødvendigvis synspunktene til BeInCrypto eller dets ansatte. Lesere bør verifisere informasjon uavhengig og rådføre seg med en profesjonell før de tar avgjørelser basert på dette innholdet. Vær oppmerksom på at våre vilkår og betingelser, personvernregler og ansvarsfraskrivelser er oppdatert.

More From Author

You May Also Like

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *