Hvordan beskattes krypto? Her er det du trenger å vite

Sopa bilder | Lightrocket | Getty bilder

Kryptovaluta er klassifisert som eiendom av IRS. Det betyr at kryptoinntekter og kapitalgevinster er skattepliktige og kryptotap kan være fradragsberettiget.

I fjor mistet mange kryptovalutaer mer enn halvparten av sin verdi og store kryptobørser – som FTX – kollapset. Fordelen er at du kanskje kan redusere 2022-skattebyrden hvis du tapte penger i krypto.

CNBC Select snakket med Shehan Chandrasekera, leder for skattestrategi hos CoinTracker, et programvareselskap for kryptoskatt, om hvordan kryptovaluta beskattes og hva du trenger å vite hvis kryptobørsen din erklærte seg konkurs.

Mange av kryptovalutaens mest lidenskapelige talsmenn legger vekt på desentraliseringen av blokkjeden, men det er viktig å huske at den føderale regjeringen følger med på hvem som tjener hvor mye når det kommer til krypto og skatter.

“Den største misforståelsen i dette rommet generelt er at folk tror at krypto er usynlig for regulatorene. Men det er ikke tilfelle,” sier Chandrasekera. Det er en permanent registrering av all aktiviteten din på blokkjeden, og mange kryptobørser rapporterer til IRS.

For det meste behandler IRS krypto som en eiendel underlagt reglene for kapitalgevinster og -tap, på samme måte som aksjer. Når du kjøper kryptovaluta eller aksjer, blir den opprinnelige kjøpesummen for eiendelen kostnadsgrunnlaget. Når du selger den eiendelen, du skattlegges basert på differansen mellom kostnadsgrunnlaget og salgsprisen.

Kapitalgevinster og kapitaltap er basert på nettosummen av alle transaksjoner det året. Hvis du solgte fem forskjellige eiendeler for en samlet gevinst på $10 000 og tre andre eiendeler med et totalt tap på $15 000, har du $5 000 i kapitaltap.

Du kan trekke opp til $3000 i året i kapitaltap fra din skattepliktige inntekt og kan overføres tap som overstiger det årlig grense til fremtidige år. For eksempel, hvis du hadde $5000 i kapitaltap i 2022, kan du redusere din skattepliktige inntekt med $3000 i 2022 og bruke de resterende $2000 i tap til 2023.

Kapitalgevinster beskattes forskjellig basert på hvor lenge du har en eiendel før du selger. Kortsiktig kapitalgevinstskatt gjelder for eiendeler du har hatt i ett år eller mindre, og langsiktig kapitalgevinstskatt beregnes når du selger en eiendel etter å ha eid den i mer enn ett år.

Din eksakte kapitalgevinstsats avhenger av flere faktorer, men langsiktige kapitalgevinster beskattes vanligvis med en lavere sats enn kortsiktige gevinster. Og det kan hende du ikke trenger å betale noen kapitalgevinstskatt i det hele tatt, avhengig av din arkivstatus og skattepliktig inntekt.

Hvis du bruker digital valuta for daglige transaksjoner, kan det være lurt å få hjelp av en skatteekspert. For alle andre kan skatteprogramvare som tilbys av selskaper som H&R Block, TurboTax, TaxSlayer hjelpe deg med å sende inn skatt når du har skattepliktige kryptotransaksjoner.

H&R Block

 • Koste

  Kostnadene kan variere avhengig av den valgte planen (gratis online, Deluxe, Premium eller selvstendig næringsdrivende) – klikk på “Les mer” for detaljer

 • Gratis versjon

  Ja (kun for enkle returer)

 • Mobilapp

 • Live support

  Tilgjengelig med noen pris- og arkiveringsalternativer

TurboTax

 • Koste

  Kostnadene kan variere avhengig av den valgte planen – klikk på “Les mer” for detaljer

 • Gratis versjon

 • Mobilapp

 • Live support

  Tilgjengelig med noen pris- og arkiveringsalternativer

Klikk her for TurboTax-tilbudsdetaljer og avsløringer. Vilkår gjelder.

TaxSlayer

 • Registrer skatten din for så lavt som $30,36 med TaxSlayer*

 • Koste

  Kostnadene kan variere avhengig av den valgte planen.

 • Gratis versjon

 • Mobilapp

 • Skatteekspertstøtte

*20 % rabatt på din føderale selvangivelse. Tilbudet er gyldig på føderale selvangivelser e-arkivert innen 15. april 2024 kl. 23:59 ET. Kun gyldig for nye eller førstegangs TaxSlayer-brukere. Kampanjekode må oppgis i kassen. Tilbudet gjelder ikke for statlige selvangivelser eller tilleggsprodukter. Tilbudet er kun gyldig for engangsbruk og kan ikke kombineres med andre kuponger, kampanjer, rabatter eller tilbud. Tilbudet er ikke overførbart, kan ikke selges eller byttes på annen måte, og gjelder ikke tidligere kjøp eller returer.

I de fleste tilfeller gjelder kapitalgevinster og -tap for kryptotransaksjonene dine. Det er imidlertid tilfeller der kryptovaluta blir skattlagt som inntekt, i så fall er det underlagt en marginal skattesats på opptil 37 % avhengig av inntektsnivået og arkivstatusen din.

Nedenfor undersøker vi hvordan hver type kryptotransaksjon er klassifisert for skatteformål:

1. Salg av kryptovaluta (kapitalgevinster)

Hver gang du selger kryptovaluta har gevinst eller tap i verdi skattemessige konsekvenser. Denne typen transaksjoner har en tendens til å være grei, spesielt hvis du ikke ofte kjøper og selger krypto, og er klassifisert under kapitalgevinster.

2. Bytte ut en kryptovaluta mot en annen (kapitalgevinster)

En kryptobytte er når du direkte bytter en kryptovaluta mot en annen uten å bytte krypto mot kontanter.

Chandrasekera påpeker at mange feilaktig overser denne typen transaksjoner når det kommer til skatter fordi ingen kontanter ble realisert. Men hvis du bytter Bitcoin mot Litecoin eller Ethereum mot Bitcoin, er det en skattepliktig hendelse.

3. Bruk av krypto for varer eller tjenester (kapitalgevinster)

Å bruke krypto til å kjøpe varer eller tjenester har samme skattemessige implikasjoner som å selge det. “Det kan være så lite som du går til Starbucks og bruker en brøkdel av en Bitcoin for å kjøpe noe, og det kan resultere i en skattepliktig gevinst,” sier Chandrasekera.

Når du kjøper noe med krypto, er den skattepliktige gevinsten eller tapet basert på hva du betalte for kryptovalutaen og verdien på transaksjonstidspunktet.

4. Når du tjener kryptovaluta (inntekt)

Når du tjener kryptovaluta regnes det som skattepliktig inntekt basert på verdien av myntene på mottakstidspunktet. Dette inkluderer krypto tjent fra aktiviteter som:

 • Utvinning av kryptovalutaer
 • Krypto innsatsinntekt
 • Avkastninger på kryptokontoer
 • Krypto opptjent som vanlig lønn eller bonuser

5. Når som helst du mottar gratis mynter (inntekt)

Det er tilfeller der du kan motta gratis krypto og verdien av de digitale myntene du mottar regnes som inntekt.

To vanlige scenarier der du kan motta gratis krypto er airdrops og harde gafler. En airdrop er når kryptovalutaer gis bort gratis, og det brukes vanligvis som et markedsføringsverktøy for nye kryptovalutaer.

En hard gaffel er litt mer komplisert, men for å forenkle det er det i hovedsak når en kryptovaluta deler seg i to typer tokens eller mynter. Når dette skjer, vil du ha din originale mynt og en ny mynt, med en separat verdi. Verdien av kryptovalutaen du mottar fra en hard gaffel er skattepliktig inntekt.

I fjor førte et krasj i kryptomarkedene til at en rekke kryptofirmaer erklærte seg konkurs – spesielt FTX, som på sitt topp var verdsatt til 32 milliarder dollar.

Hvis du hadde kryptoaktiva bundet i et selskap som er begjært konkurs, er det dessverre ikke noe du kan gjøre for skatteåret 2022. “Når disse konkursene blir avsluttet i 2023, vil vi ha mer klarhet om tapsbeløpet, hvilken type fradrag du kan få, avhengig av funnene av konkursene,” sier Chandrasekera.

Konkursene kan være et resultat av svindel eller rett og slett dårlige forretningsavgjørelser, og “alle disse tingene påvirker beløpet på fradraget, typen fradrag og til og med når du kan ta fradraget,” sier Chandrasekera. Det er også mulig at du kan få (noe av) pengene tilbake, sier han.

Abonner på Select-nyhetsbrevet!

Våre beste utvalg direkte i innboksen din. Shoppinganbefalinger som hjelper deg med å oppgradere livet ditt, levert ukentlig. Meld deg på her.

IRS klassifiserer kryptovaluta som eiendom eller en digital eiendel. Hver gang du selger eller bytter krypto, er det en skattepliktig hendelse. Dette inkluderer bruk av krypto som brukes til å betale for varer eller tjenester.

I de fleste tilfeller skatter skattemyndighetene kryptovalutaer som en eiendel og utsetter dem for langsiktig eller kortsiktig kapitalgevinstskatt. Men noen ganger kryptovaluta behandles som inntekt. Hold styr på all kryptoaktiviteten din slik at du ikke får en stygg overraskelse på skattetidspunktet.

Følg med på CNBC Selects dybdedekning av personlig økonomi, teknologi og verktøy, velvære og mer, og følg oss videre Facebook, Instagram og Twitter å holde seg oppdatert.

Redaksjonell merknad: Meninger, analyser, anmeldelser eller anbefalinger uttrykt i denne artikkelen er de fra Select-redaksjonen alene, og har ikke blitt vurdert, godkjent eller på annen måte godkjent av noen tredjepart.

More From Author

You May Also Like

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *