FTX-gründer Sam Bankman-Fried dømt til 25 år for kryptosvindel

  • FTX-grunnlegger Sam Bankman-Fried ble dømt til 25 års fengsel for verdipapirsvindelkonspirasjonen som dømte hans kryptovalutabørs og et relatert hedgefond, Alameda Research.
  • Bankman-Fried ble også dømt til å betale 11 milliarder dollar i inndragning ved dommen i Manhattan føderale domstol.
  • “Det er en risiko for at denne mannen vil være i posisjon til å gjøre noe veldig dårlig i fremtiden,” sa dommer Lewis Kaplan.

FTX-grunnlegger Sam Bankman-Fried ble torsdag dømt til 25 års fengsel for den massive svindelen og konspirasjonen som dømte hans kryptovalutabørs og et relatert hedgefond, Alameda Research.

Dommen i Manhattan føderale domstol var betydelig mindre enn de 40 til 50 årene i fengsel som føderale påtalemyndigheter ønsket for Bankman-Fried, men det var mye mer enn de fem til seks og et halvt årene som ble foreslått av advokatene hans.

– Det er en risiko for at denne mannen vil være i posisjon til å gjøre noe veldig dårlig i fremtiden, sa dommer Lewis Kaplan før han dømte 32-åringen og beordret ham til å betale 11 milliarder dollar i inndragning til den amerikanske regjeringen.

“Og det er ikke en triviell risiko i det hele tatt,” la Kaplan til.

Kaplan bemerket at han aldri har hørt “et ord om anger for begåelsen av forferdelige forbrytelser” fra Bankman-Fried.

Dommeren sa at i løpet av de 30 årene på den føderale benken hadde han “aldri sett en forestilling” som Bankman-Frieds rettssaksvitne.

Hvis Bankman-Fried ikke «direkt løy» under kryssforhør av påtalemyndigheten, var han «unnvikende», sa Kaplan.

I denne rettssalsskissen står grunnlegger av FTX-kryptovalutabørs, Sam Bankman-Fried, foran den amerikanske distriktsdommeren Lewis Kaplan mens han blir dømt til 25 års fengsel, ved føderal domstol i New York City 28. mars 2024.

Jane Rosenberg | Reuters

“Det er absolutt ingen tvil om at Mr. Bankman-Frieds navn akkurat nå er ganske mye gjørme rundt om i verden,” sa dommeren.

Jurymedlemmer under rettssaken kjøpte heller ikke Bankman-Frieds versjon av hendelsene, og dømte ham i november for syv kriminelle punkter og holdt ham ansvarlig for å tape rundt 10 milliarder dollar i kundepenger på grunn av konspirasjonen av verdipapirsvindel.

Påtalemyndigheten sa at Bankman-Fried ledet en konspirasjon for å plyndre kundepenger for å gjøre investeringer, finansiere politiske donasjoner til både demokrater og republikanere og for hans personlige bruk, samt for å tilbakebetale lån tatt opp av Alameda Research.

Før han ble dømt, uttalte Bankman-Fried anger, selv da han antydet at de tapte milliarder av dollar var et resultat av en “likviditetskrise” eller “misstyring”, ikke svindel.

“Mange mennesker føler seg virkelig sviktet. Og de ble veldig skuffet,” sa han. “Og jeg er lei meg for det. Jeg er lei meg for det som skjedde på hvert trinn.”

FTX-grunnlegger Sam Bankman-Fried forlater det amerikanske tinghuset i New York City 26. juli 2023.

Amr Alfiky | Reuters

«Mitt bruksliv er sannsynligvis over», sa han mens han hadde på seg en beige jailhouse jumpsuit. “Det har vært over en stund siden før jeg ble arrestert.”

“De bygde noe virkelig vakkert, og jeg kastet alt dette,” sa han om sine medarbeidere i FTX, et selskap som en gang ble verdsatt til 32 milliarder dollar. “Det hjemsøker meg hver dag.”

“Det har vært uutholdelig å se alt dette utfolde seg,” sa han til Kaplan. “Kunder fortjener ikke dette nivået av smerte.”

“Jeg var administrerende direktør i FTX og jeg var ansvarlig.”

Men selv om han tok litt ansvar, foreslo Bankman-Fried at kundene til slutt ville få tilbake pengene de plasserte med børsen hans, og beskyldte en føderal konkursdomstol for ikke å gjøre disse kundene hele ennå.

Kaplan så ut til å slutte å følge nøye med på det tidspunktet.

Som svar krysset Bankman-Fried armene og begynte raskt å banke på høyre fot mens han fortsatte å snakke.

I denne rettssalsskissen sitter FTX-kryptovalutabørsgründer Sam Bankman-Fried mellom forsvarsadvokatene Marc Mukasey og Torrey Young under straffeutmålingen ved den føderale domstolen i New York City 28. mars 2024.

Jane Rosenberg | Reuters

Assisterende amerikansk advokat Nicolas Roos, som argumenterte for en fengselsstraff på opptil fem tiår, hånet bildet malt av Bankman-Fried og hans advokater.

FTXs kollaps på slutten av 2022 skyldtes ikke «en likviditetskrise eller feilstyring», sa Roos. «Det var tyveri» av milliarder av dollar med kundepenger rundt om i verden, sa aktor. “Det var et tap som påvirket folk betydelig.”

Bankman-Frieds advokat Marc Mukasey, da han ba Kaplan om mildhet, fokuserte på klientens psykologiske problemer, og la merke til at moren hans sa at Bankman-Fried hadde “fantastisk tristhet i kjernen”, som har vært “en konstant tilstedeværelse i livet hans.”

Mukasey bemerket at Bankman-Fried en gang skrev i dagboken sin at han “ikke føler glede eller lykke.”

“Sam var ikke en hensynsløs finansiell seriemorder som satte ut hver morgen for å skade folk,” sa advokaten.

I stedet, «Han er en klosset matte-nerd» med en «utrettelig arbeidsmoral», sa advokaten, som også sammenlignet FTX-grunnleggeren med «et vakkert puslespill».

Bankman-Fried burde ikke være i en «fire-av-fire-jernboks», argumenterte Mukasey.

I denne rettssalsskissen deltar FTX-grunnlegger Sam Bankman-Fried på straffeutmålingen hans ved den føderale domstolen i New York City 28. mars 2024.

Jane Rosenberg | Reuters

Før han dømte Bankman-Fried, sa Kaplan at han avviste “hele tiltaltes argument at det ikke var noe tap” ved FTX, og kalte den påstanden “villedende, logisk feil og spekulativ.”

Sunil Kavuri, et offer for Bankman-Fried, snakket deretter om skaden han forårsaket.

Bankman-Fried så på Kavuri mens han beskrev at han snakket med tusenvis av andre ofre for FTX-svindel, hvorav flere lider av depresjon og tar reseptbelagte medisiner for å håndtere traumet av tapene deres.

“Jeg led hver dag de siste to årene,” sa Kavuri. “Jeg fortsetter å lide.”

Manhattans amerikanske advokat Damian Williams sa i en uttalelse etter domsavsigelsen: “Samuel Bankman-Fried orkestrerte en av de største økonomiske svindelene i historien.”

“Hans bevisste og pågående løgner demonstrerte en frekk ignorering av kundenes forventninger og manglende respekt for rettsstaten, alt slik at han i all hemmelighet kunne bruke kundenes penger til å utvide sin egen makt og innflytelse,” sa Williams.

Statsadvokat Merrick Garland sa: “Alle som tror de kan skjule sine økonomiske forbrytelser bak rikdom og makt, eller bak en skinnende ny ting de hevder at ingen andre er smarte nok til å forstå, bør tenke seg om to ganger.”

Bankman-Frieds familie sa i en uttalelse: “Vi er knuste og vil fortsette å kjempe for sønnen vår.” Både Joseph Bankman og Barbara Fried, som er professorer i juss i Stanford, satt på første rad i rettssalen under domsavsigelsen.

Barbara Fried og Allan Joseph Bankman, foreldre til FTX-medgründer Sam Bankman-Fried, ankommer retten i New York 28. mars 2024.

Yuki Iwamura | Bloomberg | Getty bilder

Bankman-Fried planlegger å anke sin domfellelse og dommen.

Tre andre personer, som alle vitnet mot Bankman-Fried under rettssaken, venter på sine egne straffeutmålinger etter å ha erkjent straffskyld for kriminelle anklager knyttet til FTX og Alameda Research.

De er Caroline Ellison, administrerende direktør i Alameda Research som en gang datet Bankman-Fried; FTX-ingeniørsjef Nishad Singh; og Gary Wang, medgründer og teknologisjef i FTX.

Ikke gå glipp av disse historiene fra CNBC PRO:

More From Author

You May Also Like

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *